Takaisin kaikkiin tapahtumiin

Tulkinnanvaraista @ Klassinen Hietsu

  • Hietsun paviljonki 9 Hiekkarannantie Helsinki, 00100 Finland (kartta)
socrates-greece-athens-546975617-589b585e3df78c47586efb7d.jpg

Tulkinnanvaraista vierailee Hietaniemen paviljongissa Klassinen Hietsu -sarjassa.

Erik Satie sävelsi ”sinfonisen draaman” Socrate Polignacin prinsessana tunnetun Winnaretta Singerin salonkiin vuonna 1918. Viittaamalla Berlioz’n oopperamaiseen Romeoon ja Juliaan säveltäjä pyrkinee herättämään hämmennystä: teosta voi pitää ”sinfonisena” korkeintaan sanan varhaisessa myötäsointuisuuden merkityksessä. Sokrateen ottaessa tyynesti vastaan niin elämän aistilliset ilot kuin kuoleman vääjämättömyyden, ei tunteen kuohunnastakaan voi juuri puhua.

Teoksen sävelkulkujen ja harmonioiden ”valkoisuus” on kuin tyhjä pohjustettu kangas, jolle kuulija voi maalata oman muotokuvansa keskustelun ja hyveellisyyden puolesta argumentoineesta filosofista. Keskittämällä huomionsa musiikin pintaan Satie vaikutti syvällisesti 1900-luvun taiteen myöhempään kehitykseen. Palaamme tässä esityksessä Kallion nykymusiikkipäivillä vuonna 2019 kuultuun orkestraatioon kolmelle syntetisaattorille ja lauluäänelle.

Iso-Britanniassa toimii innokas kokeellisen musiikin asialle omistautunut ystäväjoukko, jonka kanssa Tim Parkinson on pyrkinyt “rekonstruoimaan musiikkia” sävelten pohjimmaisista merkityksistä käsin. Hänen musiikkinsa ilmeisiä vaikuttajia ovat Satien lisäksi John Cage ja Christian Wolff. Ooppera Time with people tutkailee soittamisen, laulamisen, leikin ja liikunnan yhteisiä juuria.

Peter Ablinger on ääni-, kuva- ja käsitetaiteilija ja säveltäjä, joka käsittelee teoksissaan kuuntelemista psykologisena, sosiaalisena ja poliittisena ilmiönä. Hänelle äänet ovat olemassa “hämmentääkseen älyä ja rauhoittaakseen aisteja”; kuuleminen “tekee minusta sen, mikä olen”. Teos jetzt heijastelee nykyhetken kokemisen subjektiivisuutta ja suhteellisuutta.

Liput 20€ Holvista tai paikan päältä.


OHJELMA
Erik Satie: Socrate (1918)
Peter Ablinger: jetzt (1996)
Tim Parkinson: Opus 1 oopperasta Time with people (2013)

ESIINTYJÄT
Jarmo Rosenqvist, ääni ja liike
Jouko Laivuori, Roland Jupiter-50
Juho Laitinen, Casio SA-76 ja ääni
Kari Ikonen, Minimoog
Meeri Pulakka, laulu
Nóra Varga, ääni ja liike

Aikaisempi tapahtuma: 29. syyskuuta
Something, nothing, anything, everything
Myöhempi tapahtuma: 6. marraskuuta
Bells & Waves