Takaisin kaikkiin tapahtumiin

Kallion XIV nykymusiikkipäivät


  • Pertin Valinta 2 Hakaniemenkuja Helsinki, Uusimaa, 00530 Finland (kartta)

Kuva: Jorma Airola

avantgarden rakastetuimpia (suomalaisia) helmiä

Kallion nykymusiikkipäiviä vietetään neljännentoista kerran. Tulkinnanvaraista-foorumilla on pidetty esillä enimmäkseen ns. kansainvälisiä virtauksia, mutta näissä kolmessa konsertissa kuullaan vain tavalla tai toisella ”suomalaista" musiikkia.

Teokset on valittu yhteisöllisesti kolmen eri tahoille suunnatun avoimen haun myötä.

Ensimmäinen näistä on vastine kannustuspalkintoon, jonka Suomen säveltäjät ry:n hallinnoima Madetoja-säätiö Uteliaat muusikot ry:lle alkuvuodesta 2020 myönsi. Aloimme hahmotella palkinnon edellyttämän sävellystilauksen tekemistä kompositionaalisena tekona itsessään. Päädyimme lähettämään avoimen kutsun Suomen säveltäjät ry:n koko jäsenistölle: kaikki halukkaat voisivat ilmoittautua mukaan hankkeeseen, jossa synnytettäisiin kompositio esiteltäväksi osana tätä ohjelmaa. Työryhmän tulisi määritellä itse, mitä kompositio, sen synnyttäminen ja sen esittäminen tai esitteleminen tässä yhteydessä tarkoittaa. Työryhmä valitsisi myös keinot, joilla päämäärä voitaisiin saavuttaa. Kutsuun vastasivat Jukka-Pekka Lehto ja Miika Hyytiäinen, joiden työn tulokset ovat koettavissa lauantaina 20. tammikuuta.

Toinen avoin haku oli tasapuolisuuden nimissä suunnattu kaikille muille paitsi Suomen säveltäjät ry:n jäsenille. Perjantaina esitettävien soolo- ja kamarimusiikkiteosten tekijöiksi valikoituivat Antti Tolvi, Harri Kuusijärvi, Janne Kivistö, Jarmo Rosenqvist, Juho Laitinen, Jukka-Pekka Kervinen ja Tuulikki Kankaanpää.

Kolmanneksi etsimme laulaja–lauluntekijää supersoittimelliseen konserttiin sunnuntaina. Löysimme Nikolai Bladin. Hänen jälkeensä lavalle astuvat (tai kävelevät, tai harppovat) Juhani Liimatainen, Tuukka Tervo ja Juho Laitinen, identtiset ARP-syntetisaattoriklooninsa toisiinsa kytkien.


perjantaina 19.1.2024 klo 19

Antti Tolvi, Harri Kuusijärvi, Janne Kivistö, Jarmo Rosenqvist, Juho Laitinen, Lucy Abrams-Husso ja Mari Viluksela

Antti Tolvi: in air (2023, ke.)
Harri Kuusijärvi: Feeniks (2021–2022)
Janne Kivistö: Sumussa (2023, ke.)
Jarmo Rosenqvist: Opus 1 (2023, ke.)
Juho Laitinen: Matka (2023)
Jukka-Pekka Kervinen: untitled (viola) 1 (2023, ke.)
Tuulikki Kankaanpää: Transformations (1984)

lauantaina 20.1.2024 klo 19

Illan aluksi Miika Hyytiäinen ja Jukka-Pekka Lehto esittelevät ja kantaesittävät uuden kompositionsa. Arkistovastaavana on toiminut Laura Seesmeri. Kyseessä on Uteliaat muusikot ry:n Madetoja-säätiön pyynnöstä ja tuella tekemä tilaus. Tämän jälkeen kuullaan, nähdään ja muutenkin aistitaan Jani Purhosen, Juho Laitisen ja Kirsi Heimosen improvisaatio.

Klo 17:30 keskustellaan sävellyksen tilaamisesta säveltäjän, tilaajan ja rahoittajan näkökulmista. Mukana ovat Hyytiäisen ja Lehdon lisäksi Madetoja-säätiön hallituksen puheenjohtaja Lotta Wennäkoski ja Korvat auki ry:n Mathias Waenerberg sekä Juho Laitinen. Kaikki muutkin ovat tervetulleita kertomaan näkemyksistään. Keskustelutilaisuuteen on vapaa pääsy.

sunnuntaina 21.1.2024 klo 18

Laulaja–lauluntekijä Nikolai Blad esiintyy: “Lauluni voisivat olla henkilöitä. Ne saapuvat luokseni ja hiipivät tekstiin, jota kirjoitan. Yleensä lamppu syttyy kun edessäni on laulu. Sille on annettava ääni. Seuraa räätälin hommaa: tekstin selkeyttämistä, ehkä laajentamista tai karsimista. Jossain vaiheessa tartun kitaraan, kuuntelen ja laulelen. Prosessissa paljastuu laulu, joka tahtoo tulla esitetyksi. Laulut ovat yksilöitä. Jos onnistun esityksessä, siinä on selkeästi persoona. Räätälin työni tekee siitä lisäksi minun kuuloisen.

Joskus ajattelen kirjoittaessa ”kertooko tämä minusta” tai esityksessä: ”älkää vain luulko, että tämä kertoo minusta”. Se voi kaventaa ilmaisua. Laululle pitäisi antaa koko äänensä, kaikkensa. On helpompi, jos kappale ei ole omaa käsialaa. Kun ei ole vastuussa joka sanasta ja sävelestä, on tulkinta ehkä vapautuneempi tai tunteikkaampi. Cover-biisien esittäminen ei ole vain minun vastuulla, niin kuin omien laulujen.

Sitten on vielä keskeneräisyys, milloin laulu on valmis? Se että laulu haluaa tulla esitetyksi, ei tarkoita ettei sitä voisi muunnella. Joissain lauluissa on sana tai sointu, jota vaihtelen ja se antaa vapauden tunteen laulun sisällä sitä livenä esittäessäni. Näin minä elän lauluissani ja lauluni minussa.

Kun laulu on yksilö, sille kuuluu myös vapaus muuttua. Niin kuin meille. Kuuntelija.”

Arpkestra 7800: Juhani Liimatainen, Juho Laitinen ja Tuukka Tervo tuottavat enemmän tai vähemmän musiikillisia värähtelyjä ARP-syntetisaattoriklooneilla.

LIPUT
15/10€ per ilta
kolmen konsertin sarjalippu 40/25€

Auttaisitko meitä levittämään avantgarden ilosanomaa jatkossakin? Uteliaat muusikot ry:n vuosittainen kannatusjäsenmaksu on 50€. Jäsenillä on vapaa pääsy kaikkiin järjestämiimme tilaisuuksiin.

Aikaisempi tapahtuma: 7. joulukuuta
brutalistinen ilta
Myöhempi tapahtuma: 24. tammikuuta
Naarmu Jyväskylässä